Brottsofferjouren Östra Östergötland lämnar riksförbundet Brottsofferjouren Sverige efter missnöje med ledningen, står det att läsa i Norrköpings tidningar på Luciadagen.

Det stämmer och vi är missnöjda med ledningen, men även på hur det som är vårt riksförbund har utvecklats och därför tog vi vid ett extra årsmöte ett enhälligt beslut om att lämna Brottsofferjouren Sverige. Vår verksamhet kommer däremot att fortsätta som vanligt och ingenting kommer att förändras mer än att vi idag inte är anslutna till något riksförbund. Istället kommer vi att påbörja ett samarbete med stiftelsen Tryggare Sverige. De har under cirka tio års tid, med Magnus Lindgren i spetsen, drivit just brottsofferfrågor nationellt. Vi tycker de gör ett bra jobb och vill gärna lära oss mer kring deras sätt att arbeta för att kunna omsätta det på lokal nivå.
Vi är missnöjda med att riksförbundet har utvecklats till en toppstyrd organisation med väldigt liten chans för lokala jourer att påverka eller få någon insyn. Det högst beslutande organet i förbundet är Riksstämman som hålls vartannat år, men hit har inte längre de anställda rätt att komma. Styrelsemedlemmar kommer och går och därför är det svårt för den enskilde styrelsemedlemmen att skapa sig en helhetsbild av verksamheten. De anställda däremot kan den oftast på sina fem fingrar och vet därför också vad som behövs för att de lokala jourerna ska kunna drivas så effektivt som möjligt. Som det ser ut idag får inte de anställda sätta sin fot på Riksstämman längre, inte ens som observatörer, utan det ska bara vara styrelsemedlemmar närvarande.
Det är de lokala jourerna som 1988 skapade Brottsofferjourernas Riksförbund, det som idag kallas Brottsofferjouren Sverige. Förbundet kom till för kunna vara en sammanhållande kraft för alla lokala jourer, men idag tycker vi istället att det blivit en styrande kraft med mycket liten lyhördhet. Vi har påpekat så många gånger att vi lyder inte under Brottsofferjouren Sverige, vi är medlemmar i förbundet.
Även förbundsordförande Sven-Erik Alhem blev intervjuad i Norrköpings Tidningar och nämner där att vi nobbade ett möte med förbundsstyrelsen. Intresset var svalt från vår sida, ja, men det var enbart för att vi inte ville bidra till den instängdhet som kommit att prägla förbundet sista åren. Vi hade skickat iväg ett mail med frågor och synpunkter som vi ville att de skulle svara på så alla jourer fick se svaret. Att ha ett möte med oss lokalt ger inte samtliga andra svaren.
Vi ifrågasätter också hur ett förbund som har FN:s konvention för Mänskliga rättigheter som grund kan uppmana sina medlemmar att vara försiktiga med att anställa folk med bidrag från Arbetesförmedlingen, t ex lönebidrag. Ska inte människor med olika funktionshinder ha samma rätt till arbete som alla andra och ska inte då istället ett förbund som påstår sig jobba efter de mänskliga rättigheterna stå bakom det?
Det finns mycket vi inte är ense om och det här skulle kunna bli ett väldigt långt blogginlägg. För oss på Brottsofferjouren Östra Östergötland innebär utträdet från Brottsofferjouren Sverige ett nytt kapitel och vi ser framåt med tillförsikt. Verksamheten kommer att fortsätta som vanligt och vill ni ha kontakt med oss så är ni hjärtligt välkomna att ringa oss på 011-10 28 89 eller skicka ett mail till boj.norrkoping@telia.com