Så gick det i upphandlingen, skrev Folkbladet för några veckor sedan och rapporterade då om att vi på Brottsofferjouren östra Östergötland vunnit den upphandling som Socialnämnden i Norrköping beslutat om.

Vi var naturligtvis glada för det, men i artikeln kan man läsa att de som var vår motpart i upphandlingen inte var lika förtjusta i resultatet, vilket vi i och för sig har förståelse för. Som vi skrivit om tidigare så valde vi i Brottsofferjouren östra Östergötland att lämna vårt dåvarande riksförbund, Brottsofferjouren Sverige i december 2017. Anledningarna är många och några av dem har vi nämnt vid tidigare blogginlägg. Brottsofferjouren Sverige var då snabba med att starta upp en interimsstyrelse, samtidigt som de ville få vårt avtal med kommunen ogiltigförklarat på grund av en mening i det avtalet. Den nya styrelsen till föreningen som nu heter Brottsofferjouren Östergötland bestod av flera tunga namn som var kända inom kommunen. Förra kommunstyrelsens ordförande Irene Lindén, förra socialdirektören Margareta Öst, och tandläkare Mikael Saksi. De gick ihop och bildade Brottsofferjouren Östergötland med siktet inställt på att ta över den verksamhet som tagit oss trettio år att bygga upp. Ett antal skrivelser skickades till socialnämnden där styrande i Brottsofferjouren Sverige gav lägesrapporter och berättade om hur fin och kompetent styrelsen de skapat i Norrköping, men ingen av dessa skrivelser var undertecknade av just nämnda interimsstyrelse. Det fick i alla fall oss att undra varför de inte själva kunde skriva dessa skrivelser, utan lät förbundsordförande och anställd personal från rikskansliet sköta det. Något svar fick vi aldrig på den frågan.

I mitten av juni skulle så upphandlingen vara inne hos socialdirektören för beslut och den 13 juni kom beslutet som gav beskedet om att vi vunnit. I ärlighetens namn hade vi aldrig räknat med det, men vi hade redan innan bestämt oss för att inte lägga ner utan göra allt i vår makt för att finnas kvar. Vi är en erfaren jour som gör ett bra arbete och som verkligen behövs för de utsatta. Aldrig att vi skulle svika dem.

I artikeln säger den andra jourens ordförande Irene Lindén att de är förvånade över utgången. Det vore fel av oss att inte hålla med där. Under hela våren har det bildligt talat känns som berättelsen om David och Goliat, där vi tvingats slåss mot de som har övertaget gällande de fina namnen i sin styrelse och där vi också fått försvara oss för en mängd påhopp som inte haft en tillstymmelse till sanning i sig.

Lindén anser också att upphandlingen var otydlig. Varför motsatte de sig inte det innan upphandlingen avgjordes i sådant fall? Den måste ju ha varit minst lika otydlig innan som efter.

”Jag tycker att det är väldigt beklämmande att vi förlorade det. Vi har satsat väldigt mycket på kvalitet, säkerhet och offentlig insyn och demokrati i verksamheten. Vi har också avtal med polisen, via brottsofferjouren, vilka de andra inte har. Vi har redan upparbetade kanaler och är i gång, säger Iréne Lindén, ordförande i Brottsofferjouren Östergötland.”

Lindén hänvisar till att det finns ett avtal mellan Brottsofferjouren och polisen som gör att alla ärenden hänvisas till Stockholm. Här är det verkligen läge för en rättelse. Det finns nämligen inget avtal. Vi har begärt att få se det och fått svart på vitt att något sådant avtal inte finns. Möjligtvis en muntlig överenskommelse, men det skriver man inget om i svaret vi tagit del av från en chef inom BOPS. Det är också viktigt att komma ihåg att den överenskommelsen är mellan Brottsoffer- och personsäkerhetsgruppen (BOPS) i region Öst, inte polisen. Vi får fortfarande ärenden av utredarna så som vi fått tidigare. Dessutom så undrar jag vad Lindén tror vi gjort de sista trettio åren. Hon säger att de satsat väldigt mycket på kvalitét, säkerhet, offentlig insyn och demokrati. Fina ord som jag gärna hade velat be henne utveckla mer, men när det gäller just kvalitetsarbetet så är det något vi jobbat med i trettio år och de har jobbat med samma fråga i några månader. Vi har även under vårt medlemskap i Riksförbundet ansett att deras kvalitetskrav varit undermåliga och därför själva haft både kvalitéts-, kompetens och metodutvecklingsplaner som reviderats med jämna mellanrum. Utöver det så finns det även verksamhetsplan för varje verksamhetsår.

”Vi kommer inte att släppa det i första taget, för vi har en jättefin verksamhet på gång som vi vill gå vidare med.”, fortsätter Lindén i artikeln. Jag förstår känslan för vi känner detsamma. Vi har också en jättefin verksamhet, med många års erfarenhet som vi vill gå vidare med.

Dagen då avtalet skulle skrivas under närmade sig, men vid nio kvällen innan kontaktades vår ordförande med meddelandet om att de andra tänkte överklaga så det kunde inte bli något avtal. Med andra ord så sitter vi här nu, utan pengar och utan avtal på grund av det och väntar på att Förvaltningsrätten ska säga sitt. Idag bedrivs därför allt ideellt brottsofferstödjare arbete gratis i kommunen. Hänvisningen var att kommunen själva har möjlighet att hjälpa brottsdrabbade och den andra jouren har kapacitet att ta över arbetet. Eftersom vi vann upphandlingen så vill vi bara meddela att det har vi också och vi jobbar för fullt hela sommaren, men liksom i alla andra verksamheter så underlättar det betydligt om man har en finansiering också. Vi kan förstå om det känns förvirrande för människor som utsatts för brott och som behöver stöd då det finns två jourer och där den nya jouren också valt att ta ett så snarlikt namn som vårt.

Är du eller någon du känner utsatt för brott, vittne eller anhörig till något som utsatts så tveka inte att höra av dig till oss. Vi finns för kostnadsfri hjälp och rådgivning dygnet runt, året runt på telefonnummer 011-10 28 89 eller mailen: boj.norrkoping@telia.com