”Ärendet kan hamna hos JO”, står det i nätupplagan av Norrköpings Tidningar sen igår. Det är Magnus Lindgren, brottsforskare och generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige som intervjuats och ämnet han pratar om är hur Brottsoffer- och personsäkerhetsgruppen i polisregion Öst valt att hantera förmedlingen av ärenden till de lokala brottsofferjourerna i Norrköping och Linköping.
Både i Norrköping och Linköping finns det lokala jourer sedan cirka trettio år tillbaka. Vi har skött stödet till brottsdrabbade under lika lång tid och vad vi fått höra så har vi inte några klagomål på oss någon av jourerna. I december valde våra stödmedlemmar genom ett extra insatt årsmöte att lämna det riksförbund vi var med i, Brottsofferjouren Sverige och det var efter det som vi på allvar förstod vad brottsofferrörelsen i Sverige egentligen handlar om.
Vi var naiva nog att tro att vi skulle kunna fortsätta vårt arbete, trots att vi inte längre delade Brottsofferjouren Sveriges värderingar, deras sätt att jobba och hade åsikter om både stadgar och kvalitetsarbetet. Dessutom undrar vi vem som kvalitetssäkrar de som påstår sig kvalitetssäkra de lokala jourerna. Allt detta och mycket till gjorde att vi valde att lämna Brottsofferjouren Sverige. Vi hade dessutom förankrat detta hos kommunen innan eftersom det är de som står för det avtal vi har angående brottsdrabbade verksamhet.
Under våren har vi däremot fått erfara att brottsofferrörelsen är ett maktspel och att den har väldigt lite med att hjälpa brottsdrabbade att göra. En av de sakerna som fått oss att förstå det är Brottsoffer- och personsäkerhetsgruppens (BOPS-gruppen) agerande. Den 6 mars fick vi ett mail från BOPS-gruppen att de beslutat att inte längre skicka några ärenden till oss. Ingen kommunikation, ingen förklaring, ingenting. Lite senare fick vi ytterligare ett mail där de bland annat skrev att det var ett internt beslut taget av dem i region öst, i övrigt innehöll det mailet bara en massa sakfel. Det har skickats många mail, till olika instanser från oss angående det här beslutet, men tyvärr så har svaren inte varit lika många. En som svarade var vice polisregionchefen Torbjörn Johansson och han gav oss rätt i att kommunikationen varit bristfällig och att det skulle till ett möte. Med på mötet fanns två representanter från Brottsoffer- och personsäkerhetsgruppen, de personer som tagit beslutet, samt en person från NOA, den person som stödde det internt tagna beslutet. Det var avsatt 1,5 timma för mötet, men efter tio minuter ansåg den ena att allt vi behövde prata om var utrett och ville avsluta. Vi höll oss kvar lite längre, men vad var meningen med mötet när det inte fanns någon oberoende representant med?
Torbjörn Johansson har också lämnat in en polisanmälan till Särskilda utredningar för att få utrett om BOPS-gruppen begått ett tjänstefel då de fattat sitt beslut. Den anmälan har tydligen lagts ner fick vi läsa i tidningen. Visserligen är vi inte förvånade, men det hade ju alltid varit trevligt att få veta det via post eller mail, istället för via media.
”Finns det inte brottsoffer så det räcker åt er alla”, undrade en representant på det möte vi var på. Visst finns det och egentligen skulle vi inte ens behöva ha den här diskussionen om polisen bara informerade anmälaren om läget. Dessutom så säger samma person att självklart ska brottsoffer som begär att få stöd från de lokala jourerna också få det, men det visade sig vara en ren lögn. Vi har flera gånger blivit uppringda av stödsökande som undrar varför det ringer folk från andra Örebro, Nyköping och andra städer när de bett om att få prata med oss. Med andra ord så har man från BOPS-gruppens sida helt frångått brottsoffrens önskemål och själva tagit beslut om vem de ska få stöd av.
Det är olyckligt när polisens Brottsoffer- och personsäkerhetsgrupp väljer att ta ställning som de gjort och vi vet att det strider mot lagen. Även om åklagaren valt att inte gå vidare med det här så är inte sista ordet sagt, utan vi kommer att driva det här så långt det går. Brottsofferrörelsen är till för att hjälpa utsatta människor. Det maktspel som det visat sig vara är inget vi står bakom och vi kommer att göra allt som står i vår makt för att ta tillbaka brottsofferrörelsen till den nivå där den ska vara, nämligen hos folket och för de utsatta.
Är du drabbad av brott och behöver något att prata med eller har frågor så ring 011-10 28 89. Vi finns tillgängliga dygnet runt, året runt.