”Nu vill jag köpa ditt hus, så skriv på det här köpekontraktet!”.
Det var Folkbladet som skrev om hur en 85 år gammal dam hotats att sälja sin sommarstuga, trots att den varken var till salu eller att hon hade några som helst planer på att göra sig av med den. Utöver hoten har damen också utsatts för ofredanden och trakasserier. Hon har gjort en polisanmälan, men även om hon vet vem den skyldige är så är det svårt att bevisa.
Det har varit en underbar sommar, men på grund av de hot, ofredanden och trakasserier hon utsatts för har hon inte vågat utnyttja sin fina sommarstuga. Hon är rädd. Rädd för att de ska komma igen och tvinga henne skriva på papper som hon inte alls vill skriva på. Rädd för de hot som riktas mot henne och rädd för vad de kan tänkas göra härnäst.
Som Folkbladet skrev så har Kerstin från oss på Brottsofferjouren varit ett stort stöd för damen och kommer naturligtvis fortsätta stötta henne så länge hon behöver. Kerstin är en av alla våra ideella som stöttar och hjälper brottsdrabbade. Det här gör hon för att hon vill hjälpa och får heller ingen ekonomisk kompensation för sitt uppdrag.
Det finns många människor som känner sig hotade av andra i sin omgivning. Som utsätts för ofredanden och som får utstå olika sorters trakasserier och skadegörelser. Oftast är man väl medveten om vem den skyldige är, men bevisen går inte att få fram och brotten fortsätter. Flera gånger den här sommaren har jag pratat med människor i alla åldrar som utsatts för brott och som bara behöver ett stöd i de stunderna då det känns som jobbigast. Det går att ringa oss dygnet runt, veckans alla dagar och det är något som uppskattas. Ångest och oro kommer sällan på kontorstid. Känslorna man upplever efter att ha utsatts för brott väntar inte tills nästa dag, utan de finns där och då. En person jag pratade med hade utsatts för rån. Hen mådde fruktansvärt dåligt och kände samtidigt ett enormt hat mot de som utsatt hen för brottet. Vi pratade länge och väl, tills finalen av fotbollen började, men även att hen ville titta på den så kände hen sig inte bekväm med att lägga på luren riktigt då. Det slutade med att vi tittade på första halvlek tillsammans via telefonen. Är egentligen inte så intresserad av fotboll och aktade mig noga för att fälla några ”expertkommentarer” för då hade jag nog avslöjat min okunskap om sporten. I pausen kände sig ändå personen tillräckligt i balans för att lägga på och fortsätta se matchen ensam. Själv stängde jag av TV:n och inväntade att resultatet skulle visas som en notis på mobilen istället, men det kändes ändå skönt att veta att personen jag nyss pratat med var i en betydligt bättre sinnesstämning när vi la på än när hen ringde upp.
Det som många gånger behövs efter att man utsatts för brott är någon som lyssnar och tar sig tiden att låta den drabbade få vara i stunden. Ibland behövs det naturligtvis också terapi och behandling, men även då känner många att man också behöver det stöd och den information som vi på Brottsofferjouren kan bistå med.
Är du utsatt för brott, anhörig eller vittne så tveka inte att höra av dig till oss på telefonnummer 011-10 28 89. Vi nås dygnet runt veckans alla dagar och all hjälp är kostnadsfri.