Vad innebär det att vara stödperson?
Att jobba som stödperson innebär att du har kontakt med brottsoffer, vittnen och anhöriga. Vår verksamhetsansvarige delar ut ärenden till de ideella och det är även till henne man sedan återkopplar. När man fått ett ärende så ska man ringa upp personen inom ett dygn. Ringer gör man hemifrån eller från vår lokal. Det viktiga är att man har en ostörd plats där det är tyst när man ringer.
Kontakt med brottsoffer, vittnen och anhöriga
Nästan all kontakt vi har med ett brottsoffer i inledningsskedet sker via telefon. Man kan, om den hjälpsökande så önskar, också träffas för ett personligt möte och det sker då i vår lokal på Bryggaregatan. Däremot gör bara hembesök i de fall då det finns speciella omständigheter som gör det omöjligt för den brottsdrabbade att ha ett personligt möte någon annanstans än i hemmet. I de fall vi gör hembesök går vi alltid två stycken.
Vi jobbar i huvudsak med att ge medmänskligt stöd till brottsdrabbade människor. Vi lyssnar på deras berättelser av det de upplevt, vi hjälper dem att sätta ord på det de varit med om och det de känner och framför allt så bekräftar vi deras reaktioner. Det är också viktigt att kunna inse sina begränsningar som stödperson. Ibland räcker inte vår hjälp till och då är det vår skyldighet att hjälpa brottsoffret så de får professionellt stöd, antingen det är av medicinsk, social, juridisk eller psykologisk karaktär.
Ge saklig information om rättsprocessen, skadestånd m.m.
Som stödperson ska man också kunna ge saklig information om rättsprocessen, skadestånd och diverse andra praktiska saker som ofta hänger ihop med att man utsatts för brott. Allt det här får man lära sig under den grundutbildning som man måste gå innan man får börja jobba ideellt hos oss och skulle det vara något man glömt, eller inte vet när man sen börjar jobba som brottsofferstödjare så finns det alltid någon man kan fråga.
Ibland får man också hjälpa till med mer praktiska bitar. Det kan handla om att kontakta myndigheter eller sjukvården, följa med till polisen eller till rättegångar. Vissa gånger kanske man inte har tid och möjlighet att följa med på personliga möten och då erbjuder man brottsoffret en annan stödperson eller ett annat vittnesstöd som stöd för just den gången.
Som brottsofferstödjare är det viktigt att ha god självkännedom
När man jobbar som stödperson är det viktigt att ha god självkännedom. Fördomar hör inte hemma i mötet med brottsutsatta människor och bottnar sig ofta i att man inte har tillräckligt med kunskap och information om ett ämne. Det är också viktigt att man själv inte har några obearbetade trauman eftersom det med tiden kan bli väldigt jobbigt att hjälpa andra om man själv inte mår bra. Som ideell har man alltid möjlighet att kontakta verksamhetsansvarige för samtal om man tycker något är jobbigt eller om man vill bolla något.
Empati är en stödpersons främsta tillgång. Förmågan att kunna sätta sig in i en annan människas situation är viktigt för att förstå hur man på bästa sätt ska kunna hjälpa varje enskilt brottsoffer.
Det krävs också att man fyllt 18 år för att vara brottsofferstödjare, samt att man genomgått den grundutbildning som vi erbjuder gratis. Efter avslutad teoretisk utbildning har man också en praktikperiod där man får en redan erfaren brottsofferstödjare som mentor.